Categories
Link Blog

KHAL TAMAR

Brand: AFDHAL
Product Code: AFD019
Availability: In Stock
Harga: RM39.00

KHAL TAMAR AFDHAL

Apa itu khal?

Khal adalah nama dalam bahasa Arab bermaksud suatu bahan dari daripada buahan-buahan seperti tamar (kurma), epal, anggur dan tiin yang disimpan atau diperam dalam jangkamasa tertentu. Khal yang dibuat dari buah tamar ini adalah kaedah yang dicadangkan oleh ulama.

Proses khal

1. Buah kurma diperam sehingga menghasilkan jus kurma.

2. Bertukar menjadi Alkohol

3. Bertukar menjadi Yis

4. Bertukar menjadi asid Asetat

5. Bertukar menjadi Alkali

6. bertukar menjadi Khal

Khal tidak melalui proses penapisan atau penyulingan untuk memelihara keaslian yang berkhasiat. Khal juga tidak mempunyai pewarna tiruan, perisa dan bahan pengawet.

Dalil dari Hadis

Maksudnya: imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sihihnya dari Jabir bin Abdullah r.a. bahawasanya Rasullullah s.a.w. beranya tentang hidangan lauk kepada keluarga Baginda lalu mereka menjawab “ Kami tidak mempunyai apa-apa pun kecuali Khal.” Lalu Baginda bersabda “ Sebaik-baik hidangan adalah Khal.” (Muslim 2052)

Dalam Sunan Ibnu Majah daripada Ummu Said r.d. dari Nabi saw “Sebaik2 hidangan makanan adalah Khal. Ya Allah berkatilah Khal sesungguhnya Khal itu adalah makanan para nabi terdahulu sebelum aku dan jangan terputus Khal dalam sebuah rumah. (Hadis Ibnu Majah3318)

buy online at DealsPolo.com

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below: